Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

Завршен 26. Фестивал Савеза гуслара Србије

gusle naslovНа дан када српски род слави Светог Василија Тврдошког и Острошког у Медвеђи је одржан 26. фестивал гуслара Србије. Домаћин овог фестивала било је Удружење гуслара и писаца епске поезије „Горња Јабланица“ из Медвеђе.

За у чешће у полуфиналној вечери било је пријављено 47 гуслара из 18 гусларских удружења, од којих се за учешће у финалу изборило њих 20.

У организацији Туристичке организације општине Медвеђа, започео је други дан фестивала, доручком и посетом Ћоровом водопаду, новом туристичком локалитету општине Медвеђа. У школи у Петриљу одржана је и свечана седница Савеза гуслара Србије. Затим су учесници фестивала обишли Сијаринску бању, где је за њих био приређен свечани ручак.

Финално вече започело је поздравним говором председника Удружење гуслара и писаца епске поезије „Горња Јабланица“, Радосава Додеровића. Затим је присутне поздравио Рашо Вучинић, председник Савеза гуслара Србије. Част да отвори финално вече припала је Др Небојши Арсићу, председнику општине Медвеђа које је обављао и функцију председника фестивалског одбора:

Гусле су србима биле вековима једини запис, књига и молитвеник а гуслари, као народни приповедачи, постали су уједно и узори народу. Гусле су нас окупљале око породичног огњишта, на селима и прелима, код цркава и манастира. У епским песмама садржано је свако важно питање које се односи на живот српске нације, на његове погледе и његов морални аспект о сваком питању живота. Гусле су сачувале српски идентитет и традицију. Жеља нам је да добију одговарајући простор за промовисање, а надамо се да ће тешки напори друштава гуслара бити награђени, јер су гусле одувек биле градитељ и бранитељ морала српског народа.

рекао је Арсић.

Стручни жири у саставу: Саша Лакетић, Славко Алексић, Драган Малиџан, Дејан Томић и Раденко Бјелановић, имао је тежак задатак да изабере најбоље. У екипној конкуренцији доминирали гуслари из ДГ „Стара Херцеговина“из Београда. Шампионски тим је међу првих десетопласираних имао, чак, четири гуслара.

- Треће место освојио је, прошлогодишњи победник, Александар Таушан, гуслар ДГ „Стара Херцеговина“из Београда
- Друго место припало је Славку Јекнићу, гуслару ДГ „Филип Вишњић“
- Победник овогодишњег фестивала је Милан Мрдовић, гуслар ДГ „Сердар Јанко Вукотић“ из Београда.

Да све протекне у најбољем реду побринули су се домаћини ДГ Горња Јабланица из Медвеђе и организатор, Савез гуслара Србије. Организацију фестивала помогли су Туристичка организација и Културни центар општине Медвеђа.

Домаћине из Медвеђе у организацији овог фестивала помогли су Општина Медвеђа и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Анкета

Оцените рад ТО Медвеђа

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Velibor Stević каже Још
  Lepi dani mog detinjstva, Tulare (više... четвртак, 02 јануар 2020
 • Dejan Trajković каже Још
  Naručiš batak, on donese dva.... недеља, 19 мај 2019
 • Zora Jerković каже Још
  Браво !!!! Поздрав из... недеља, 10 фебруар 2019
 • Zora каже Још
  Bravo za moju-nasu Medvedju . Veliki... недеља, 30 децембар 2018
 • Slobodan Midic каже Још
  Imao sam cast da kao gost... четвртак, 05 април 2018

Временске прилике

 
© 2018. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.