Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

Медвеђани на косидби на Плавинцу

Представници Туристичке организације општине Медвеђа, заједно са директором Љубишом Ристићем и прошлогодишњим победником косидбе на Маровцу, Радишом Паповићем, гостовали су на деветнаестој косидби на Плавинцу, која је одржана 17. јуна 2019. године у Смедереву.

Са пријављених 200 такмичара, косача, ова манифестација је ове године постала највећа манифестација ове врсте у Европи казао нам је Драган Роган, преседник Удружења косача „Плавинац“
 

На Горанском гају , месту где су горани, 1995 године пошумили четристохиљадити хектар шума у Србији, окупило се ове године посетилаца више него икада. Такмичили су се косачи из пет земаља, Републике српске, Црне Горе, Македоније, Аустрије и Србије. Најстарији пријављени учесник имао је пуних осмдесет, док је најмлађи имао тек седам година.

Надметање у вештини кошења је само један сегмент, како је приликом отварања објаснио Драган Роган, преседник Удружења косача „Плавинац“. Много битније је дружење и очување традиције. Са тим се сложио и Бранко Ружић, министар за државну управу и локалну самоуправу, отварајући ову манифестацију. Он је позвао организаторе и учеснике да у наредним годинама наставе одржавање ове манифестације, како би се традиционалне народне вештине и обичаји сачували од заборава. Министарство за државну управу и локалну самоуправу баш из тог разлога, како је рекао, подржало је ову манифестацију и материјално а наставиће то и наредним годинама.

„Ми смо ту да косу, као средство рада, отргнемо од заборава. Ипак, најважнија је безбедност косача. За све ове године нисмо имали ни најмању повреду такмичара. То само говори о врсним професионалцима и мајсторима свог заната, рекао је Никола Миливојевић.“

Двадесетак метара дугу стазу, највештији су косили за око минут, а осим брзине стручни жири је оцењивао и квалитет откоса и технику.

Победник је и ове године био Славиша Пуповић, из Пљеваља, друго место освојио је Вук Вучковић из Прањана а треће место освојио је Милорад Гатић из Пљеваља. У женској конкуренцији, најбоља је ове године била Слободанка Кошутић из Смедерева.
За све присутне, по традицији домаћин је обезбедио гурманске специјалитете из котлића на отвореном, чорбаст пасуљ, гулаш и рибљу чорбу.03

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

Анкета

Оцените рад ТО Медвеђа

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Slobodan Midic каже Још
  Imao sam cast da kao gost... четвртак, 05 април 2018
 • Aleksandra каже Још
  Izložbu su priredila deca iz osnovne... четвртак, 29 март 2018
 • Администратор каже Још
  М-шкљоц мајстор се... недеља, 10 септембар 2017
 • Нерегистрован корис... каже Још
  На доделу награде за 1... недеља, 10 септембар 2017
 • administrator каже Још
  Kontakt je:
  Vesna Stafanović
  tel:... четвртак, 13 јул 2017

Временске прилике

Претежно облачно

-2°C

Медвеђа

Претежно облачно
Влажност ваздуха: 84%
Ветар: СЗ брзине 4.83 км/ч
Чет
Делимично облачно
-7°C / 3°C
Пет
Делимично облачно
-4°C / 2°C
Суб
Делимично облачно
-2°C / 3°C
Нед
Претежно облачно
0°C / 5°C
© 2018. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.