Одржано "Вече усмене традиције општине Медвеђа"

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

01Традиција и обичаји једног народа, поред језика и религије вероватно најпресудније утичу на стварање и очување етничког идентитета. А колико је чување значајно за сваку заједницу говори и изрека „Боље земљу продати, него обичај изгубити“. У непрестаној трци са временом и профитом, чему већи део човечанства данас робује, ери глобализације која поништава многе посебности народа и земаља замењујући их универзалним и безличним вредностима, знамо ли шта су ли прави народни обичаји?

Усмена традиција представља важан део културе како народа у целини, тако и људи одређеног краја, у овом случају са подручја општине Медвеђа. Све до друге половине двадесетог века, велика већина становништва на Балкану била је неписмена, и стога су људи своје уметничке, културне и друге садржаје и потребе исказивали кроз усмена предања, епску поезију и народне песме.

Туристичка организација општине Медвеђа, започела је активност на очувању усмене традиције на подручју Горње Јабланице. У петак 23. децембра одржана је прва по реду манифестација „Вече усмене традиције општине Медвеђа“. У једноипочасовном програму учествовали су писци епске поезије, чланови Културноуметничког друштва „Вез“ из Медвеђе на челу са кореографом Сузаном Вулетић, гуслари, фрулаши и гајдаши док је сцена у Дому културе „Петар Петровић Његош“ била украшена старим употребним предметима и ручним радовима које су урадиле вредне руке чланица Удружења жена „Вез“.

У програму су учествовали:

гуслар и писац епске поезије Радосав Додеровић, КУД „Вез“ из Медвеђе чију кореографију је одсвирао гуслар и фрулаш Миљан Токовић, гуслар Радован Вуковић, гајдаш Славко Цветковић, писац епске поезије Мирко Радивојевић, фрулаш Радуле Јовановић, гуслар Милован Милошевић, фрулаш Никола Пауновић, гајдаш Филип Богдановић, фрулаш Гојко Златковић, гуслар Милутин Петрушић, певачка група у којој су певали: Божидар Ђикановић, Радован Вуковић, Вељко Перовановић, Миљан Токовић, Милован Милошевић, док је испред казана за печење ракије прела вуну Душица Марковић.

По завршетку програма у холу испред сале у којој је одржан концерт уприличена је изложба старих употребних предмета, уметничких слика Радула Величковића и изложба и дегустација старих специјалитета кухиње.

Како ова манифестација није била планирана планом и програмом рада за 2016. годину, финансирана је личним средствима, пре свега упослених у Туристичкој организацији општине Медвеђа. И поред тога што је организована скромним средствима, око 250 посетилаца отишло је презадовољно приказаним програмом.

Претрага станодаваца
Претрага докумената за преузимање
Нека Google претражи сајт
Претрага у коментарима
Претрага насловне стране
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
29
30

Анкета

Оцените редизајн нашег сајта

Пријем обавештења на е-маил

Бројач посета

Данас:259
Јуче:1438
Ове недеље:259
Овог месеца:5611
Укупно посета:30756

Ваша ИП адреса: 54.224.207.13 Ваш претраживач - ОС: Unknown - Unknown понедељак, 24 април 2017

Последњи коментари

  • Јасмина Мавреновић каже Још
    Бог вас благословио!... понедељак, 26 децембар 2016

Мапа сајта

Please publish modules in offcanvas position.

0
Дељења