Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

Православна црква и њени верници у Медвеђи прославили Спасовдан

03Спасовдан или Вазнесење Христово је хришћански празник, који се слави 40-ти дан након Васкрса. Спасовдан увек пада у четвртак шесте недеље после Ускрса и један је од десет празника посвећених Христу. Пошто се Господ кроз четрдесет дана иза свога васкрсења јављао ученицима говорећи им о Царству Божијем и пошто им је заповедио да се не одаљују од Јерусалима него да чекају обећање Светог Духа, Господ је извео своје ученике до Витаније, подигао своје руке, благословио их и узнео се на небо. Тога дана Христос им је рекао:

"Идите по свем свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен".

Да би у томе успели, Христос им је обећао Духа утешитеља и заповедио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли да пренесу Христову веру у свет и тиме људе спасавају у вери - одатле назив Спасовдан.

Српска православна црква и њени верници у Медвеђи данас су прославили Вазнесење Господње, Спасовдан. Прослава се одржавала испред парохијског дома и традиционално, у згради општинске управе. Овогодишњи домаћин славе у општинској управи био је Горан Митић, иначе радник општинске управе. Свету литургију у скупштинској сали је служио протонамесник Далибор Стефановић, који је са овогодишњим домаћином пресекао славски колач. Педесетак упосленика и гостију је по завршеној литургији поздравио председник општине Медвеђа, Др Небојша Арсић, који се у поздравном говору осврнуо на активности општинске управе у протеклој години, а затим присутним гостима, овогодишњем домаћину, као и новом домаћину Радету Савићу пожелео пуно здравља и успеха у раду.

Од 17 часова у ресторану „Камелот“ је културноуметничким програмом започета иницијатива прикупљања новчаних средстава за фрескописање Храма Вазнесења Господњег у Медвеђи. У програму су поред гуслара и фрулаша удружења Горња јабланица, учествовао и Миломир Миљанић. Водитељ програма био је Др. Мирољуб Петровић (Под мач бато). Прикупљено је 48.000 динара и 80 еура, а том приликом су највљене и нове иницијативе за прикупљање новчаних средстава, како би Свети Храм у Медвеђи најзад био осликан иконама.

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

Анкета

Оцените рад ТО Медвеђа

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Slobodan Midic каже Још
  Imao sam cast da kao gost... четвртак, 05 април 2018
 • Aleksandra каже Још
  Izložbu su priredila deca iz osnovne... четвртак, 29 март 2018
 • Администратор каже Још
  М-шкљоц мајстор се... недеља, 10 септембар 2017
 • Нерегистрован корис... каже Још
  На доделу награде за 1... недеља, 10 септембар 2017
 • administrator каже Још
  Kontakt je:
  Vesna Stafanović
  tel:... четвртак, 13 јул 2017

Временске прилике

Претежно облачно

-2°C

Медвеђа

Претежно облачно
Влажност ваздуха: 84%
Ветар: СЗ брзине 4.83 км/ч
Чет
Делимично облачно
-7°C / 3°C
Пет
Делимично облачно
-4°C / 2°C
Суб
Делимично облачно
-2°C / 3°C
Нед
Претежно облачно
0°C / 5°C
© 2018. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.