TO Mедвеђа на манифестацији „Косидба на Рајцу“

rajac gramata webПедесет други пут на излетишту Рајац ког Љига, одјекивала је песма поводом манифестације, ручног кошења траве, а која се одржава увек прве недеље по Петровдану. Tрадиционално такмичење, „Косидба на Рајцу“ добило је временом и два дана приде, петак и суботу, резервисане за забавне и културне програмиме.

У петак увече, концертом оркестра Стари Град, започела је увертира у ову традиционалну привредно-туристичку манифестацију. Суботњи дан почео је у подне изложбом пољопривредне механизације. Вече је било у знаку фолклорних друштава, чији је домаћин КУД "Љиг", а завршило се концертом групе Калем.

Косачка недеља, ревијално такмичење, увек окупља преко 60 учесника, одевених по рајачким "прописима". Они треба да имају беле панталоне, дугачку кошуљу, јелек и обавезно танки шарени појас. Опанци и везене вунене чарапе су неизоставни део летње сељачке, и рајачке косачке ношње. И ове године изабран је ђидија, косач који добро коси, лепо се носи, одлично пева и миљеник је жена. Он се зове Милош Живковић а долази из Жировнице код Баточине.

Најбољи косач овогодишње манифестације “Косидба на Рајцу” је Мирко Кецман, шумарски техничар из Босанског Петровца, друго место заузео је Милорад Сладојевић из Мркоњић Града, а тређе место припало је Вуку Вучковиђу из Прељине код Чачка.

Након проглашења победника и доделе признања најбољим косачима, одржан је концерт Трубачког оркестра Етно-арт из Коштунића, а у вечерњим сатима, наступила је Лена Ковачевић.

Туристичка организација општине Медвеђа, као и општинска Локална самоуправа имали су своје представнике на овогодишњој манифестацији.

"

Где се налазимо

Предстојеће манифестације

29
Дец
Туристичка организација оптине Медвеђа
Манифестација "Вече усмене традиције Медвеђе"има за циљ очување културне

16
Апр
Медвеђа
„Васкрсење нас учи да живот никада не престаје и љубав никада не умире. Васкрсење даје животу смисао, правац и

11
Мај
Туристичка организација оптине Медвеђа
Такмичење певача аматера "Први глас Медвеђе" одражава се у сали Дома културе у Медвеђи. Организатор ове

Пријавите се за билтен

Бројач посета

Данас: 27
Јуче: 24
Ове седмице: 88
Овог месеца: 570
This Year: 1,120
00028098
Serbia 81.54% Serbia
United States of America 6.67% United States of America

Укупно:

50

Земаља

sitemap