Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

Радан планина

Планина Радан налази се у јужној Србији, у општинама Лебане, Бојник, Медвеђа, Куршумлија и Прокупље. Припада јужном Поморављу у ширем смислу. Обухвата делове горњих делова сливова Топлице, Пусте реке и Јабланице. Издужено је правцем СЗ-ЈИ. У саставу Радана се налазе и масиви: Мајдан, Соколовица и Арбанашке планине. Највиши врх је Шопот (1.409 м), а простире се на површини од 466 км2. Планина се налази на месту где се Динариди сучељавају са Родопима (Родопска или Српско-македонска маса), што је од значаја за разноврсност његовог рељефа, сложеност геолошког састава и тектонских односа. О природи на овој планини се не мора пуно причати. Довољно је да се каже да је Завод за заштиту природе Србије дао предлог за стављање под заштиту као добро од изузетног значаја.

Историја планине Радан

Несумњиво најзначајнији локалитет који се налази југозападно од Лебана, на шестом километру асфалтног пута Лебане-Оране-Радан је Царичин град (Јустиниана прима - ВИ век). Цар Јустиниан је овај град почео да гради као административно-управно и црквено седиште рановизантијског Балкана. Начин изградње (комбинација камена и опеке), функционалност просторне намене (распоред базилика, палата, форума и комуникација, акумулација вода и спроведен водовод), као и висок ниво обраде украса (клесани камени портали и подни мозаици) резултат су складног споја каснохеленистичке и рановизантијске уметности. Ископавања на локалитету Царичин град започета су 1912. а са прекидима трају и до данас.

Како стићи до планине Радан?

Један од путева је следећи: до Лесковца се може возом, а на даље су 20-ак км удаљени Лебане и Бојник који се налазе у подножју Радана. За та места готово на сваких 30 мин. полазе редовне аутобуске линије. Одатле постоје приватни превозници који би вас до спомен дома (910 м н.в.) довезли. Постоје путеви преко Прокупља и Куршумлије, који су популарнији јер возе до Пролом бање и Дјавоље вароши.

Шта видети на планини Радан?

Царичин град (400 м), Дјавоља варош (650 м), Радан Планина, Пролом бања (600 м), Брестовачко језеро (310 м), Беговића гроб (1155 м), Добра вода – само насеље и извор по којем је добило име (700 м), спомен дом на Радану (910 м), Гајтанска врата – извор у зони кореновог система букве (1182 м), Ображда – црква (700 м), Петрова гора – један од врхова (1120 м), Шопот – највиши врх (1409 м), Иван кула, етно вајат у Штулцу, бројне цркве, спомен чесме, видиковци готово на сваком километру и феноменална природа која заиста опчини посматрача. За љубитеље етнолошких момената, Радан планина их има у изобиљу. Тамо као да је време стало пре више деценија.

Где спавати на планини Радан?

Људи који живе на Радан планини су изузетно гостопримљиви. Ако имају могућности помоћи ће вам и око хране и око смештаја. У спомен дому изнад места Ивање се можете сместити и нахранити веома квалитетно. Капацитет дома је 40 лежаја. На популарнијим локацијама као што су Пролом бања и Сијаринска бања, постоје капацитети приватног (куће – соба) и “државног” (хотели) карактера.

Радан је одличан за камповање, због својих прелепих и пространих ливада.

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Оцените рад ТО Медвеђа
Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Petre Vasilev каже Још
  Hvala vam za ovo sto ste napisali.... петак, 19 јун 2020
 • Velibor Stević каже Још
  Lepi dani mog detinjstva, Tulare (više... четвртак, 02 јануар 2020
 • Dejan Trajković каже Још
  Naručiš batak, on donese dva.... недеља, 19 мај 2019
 • Slobodan Jankovic каже Још
  Veliki pozdrav za turisticku... среда, 20 март 2019
 • Suzana stankovic sre... каже Још
  Tu su mi koreni a I rodila sam se tu недеља, 24 фебруар 2019

Временске прилике

 
© 2022. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.