feeds 16

Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

5 разлога зашто посетити Медвеђу

5 razlogaНи лепшег, Богом даног краја, ни гостопримљивијих људи. Тако кажу сви који су некада посетили Медвеђу, малу општину у Југоисточној Србији, која је се налази на средокраћи пута између Лесковца и Приштине. Када говоримо о годишњем добу када је најлепше посетити Медвеђу, свакако да је то лето и почетак јесени, када се одржава већи број манифестација и када се убирају плодови са плодних њива, воћњака и башти.

„Драгуљ међу брдима“ – Сијаринска Бања

sijarinska banjaПо мишљењу десетине хиљада гостију који сваке године посете ову бањску лепотицу, неправедно запостављена бања, са толико потенцијала у виду термоминералних извора, чистог и свежег ваздуха, столетних шума, чисте нетакнуте природе, али и јединог гејзира у континенталном делу Европе. Сијаринска Бања је најзначајнија туристичка атракција општине Медвеђа, налази се на свега 50-так километара од најзначајнијег путног правца у Југоситочној Европи Е-75, од искључења са аутопута код Лесковца, за мање од сат времена вожње се стиже до треће најтоплије бање у Србији, са температуром воде од 72 ºЦ. У самом центру бање се налази гејзир, висине воденог стуба 8м, који је последњи знак вулканске активности на овим просторима. Око гејзира је комплекс рекреационих базена “Снежник”, који се састоји од неколико базена са тремалном водом, подводном мазажом, велики базен, базени за децу са тобоганима и другим садржајима за најмлађе. У горњем делу бање се налази олимпијски базен, са рестораном, теренима за спортове, паркингом. Смештај туриста је у хотелу “Гејзер”, који поред смештајних капацитета има и терапијски блок, за рехабилитацију. У приватном смештају има 50-так објеката за издавање, од апартмана до соба са заједничком кухињом. Бања је најпосећенија у јулу и августу, када поред сталних гостију, бању посети и велики број излетника из околних градова, који бас овде траже склониште од летњих жега. Оно што охрабрује је да туристички упосленици ове бање сваке године обогаћују садржаје боравка и прилагођавају га свим узрастима, а у структури доминирају гости из Војводине, који се овој бањи свеке године радо враћају.

Река Јабланица и Ћоров водопад

20У летњим месецима мирна, тиха, на местима чак и пресуши због чега је и добила епитет највеће „сушице“ у бившој Југославији, а у зимским месецима права планинска река, плаховита, бучна, са великом количином воде. Настаје спајањем две мање речице код села Маћедонца и на целом свом току до уливања у Јужну Мораву је прави дар за сва насеља кроз која пролази. Због великог броја притока, потока, вирова, брзака је прави рај за љубитеље природе, пецароше, излетнике. На једном од многобројних потока у свом сливу, налази се скровити водопад и једно од првих излетишта на територији општине Медвеђа. Постоје водопади велики и мали, огромни џиновски као они у Африци и Северној и Јузној Америци или минијатурни слапови на мањим планинским рекама и потоцима, али оно што им је заједничко је необуздана енергија воде и карактеристичан хук који она ствара приликом обрушавања о само тло. У Србији постоји преко 90 водопада, али на жалост нису довољно валоризовани, па самим тим и недовољно туристички посећени. Ћоров водопад се налази на територији Општине Медвеђа у атару села Петриље, Југоисточна Србија, недалеко од магистралног пута М9, који спаја Ниш и Приштину. По морфлолошкој подели класификује се као водопад ерозивног типа. Настао је не делу истоименог потока, чија дужина није већа од 1200 м, који се улива у Туларску реку, једну од саставница Јабланице. Само врело потока је изузетно издашно и обгрљено зеленим растињем, тако да и у најсушнијим деловима године не пресуши. На 150 м од свог ушћа, Ћоров поток својим вишехиљадегодишњим радом формира истоимени водопад висине 18 м. Као и већина места у Србији и за овај локалитет се везују бројне легенде. Према једној од тих легенди, турски паша је због неузвраћене љубави и дрскости везао прелепу српкињу о стене, где су јој птице ископале очи. Док се према другој легенди, на овом месту окупљале праље како би прале веш и купале се, где би због специфичне позиције терена биле заштићене од погледа знатижељних младића.

Биле истините или не ове легенде су значајне за етимологију назива самог лолалитета. Самим тим уз сликовите природне лепоте овог места, добили смо још једну туристичку атракцију која ће сигурно привући велики број туриста у наредном периоду. Чињеница је да је конфигурација терена таква и као сам овај водопад специфична, да и поред тога што је веома близу пута, водопад толико скровит да су за њега знали само добро упућени мештани.

Мркоњски Вис – Небески поглед

Детаљ са Мркоњског висаМркоњски вис се налази на територији општине Медвеђа, јужно од села Туларе. Надморска висина вулканске купе износи 1070 м. Палеовулканска купа Мркоњски вис представља ретке остатке вулканизма на територији наше земље. У даљој геолошкој прошлости подручје Србије било је изложено великом вулканском активношћу а најизразитија активност била је пре 40 милиона година, последња вулканска ерупција на територији Србије забележена је пре 20 милиона година. Палеовулканска купа Мркоњски вис се стационира у једној од три вулканске зоне у Србији и заједно са Велетином и Звечаном, чине Косовоско-Метохијску вулканску зону. Као последица вулканизма у даљој геолошкој прошлости на овом подручју се појавио велики број термоминералних извора чија температуре неретко прелази 90ºC. Такви су извори у Туларској Бањи и Сијаринској Бањи. Напорима локалне заједнице претходних година учињено је доста на промоцији саме вулканске купе као и на уређењу овог простора за посете планинара, љубитеља природе, извиђача и уосталом свих туриста. Извршено је мапирање стаза, уређен је и сам прилаз врху а ради безбедности посетилаца постављено је више од 50м рукохвата са оградом од чврстог материјала као и разни други садржаји на самом платоу, због своје позиције у условима добре видљивости, поглед са платоа се широком и велелепном сликом пружа до Копаоника, Шар планине, Чакора, Голије, Старе и Суве планине, Јастребца, Радан планине и Мокре Горе.

Планина Радан

radan 1 (redimenzionirano)Радан планина је парк природе, захвата територију више општина Медвеђа, Лебане, Бојник, Прокупље и Куршумлија. Налази се између две реке, Топлице на северу и Јабланице на југу. Због изузетних природних какрактеристика, обиља извора, реликтних биљака и животиња, планинских врхова, прелепих пејзажа, али и значајних културно-историјских локалитета, ова планинска лепотица је проглешена за парк Природе. Излетници, планинари, бициклисти, али и сликари песници радо посећују ову планину и увек јој се радо враћају. Поред одмора и рекреације што ће те сигурно доживети овде, постоје и неколико значајних археолошких локалитета, али и природних феномена, као што су Царичин град и Ђавоља Варош. Уколико посетите Медвеђу, један дан морати провести на овој планини или утисак и доживљај неће бити поптун.

Гастрономија

SLAVSKA TRPEZA 1210x642Када се уморите од освајања планинских врхова Радана и Мркоњског виса и када вас „испије“ минерална вода Сијаринске бање онда право окрепљење јесу специјалитети из овог краја. Постоје неколико ресторана домаће кухиње, где можете пробати све од јагњећег и јарећег печења до спрже, пите купуснице и сарми, све то зачињено квалитетним крушковом, шљивовом ракијом или сокова од малине, купине и другог воћа. Од вајкада је ово био познат сточарски, али и воћарски крај, због специфичне руже ветрова и добре годишње инсолације, воће је веома богато шећером, а у прилог овој тврдњи и једна легенда да се воће из овог краја прво служило на двору свих султна у Цариграду.

Добродошли у Медвеђу!

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Оцените рад ТО Медвеђа

Последњи коментари

 • Petre Vasilev каже Још
  Hvala vam za ovo sto ste napisali.... петак, 19 јун 2020
 • Velibor Stević каже Још
  Lepi dani mog detinjstva, Tulare (više... четвртак, 02 јануар 2020
 • Dejan Trajković каже Још
  Naručiš batak, on donese dva.... недеља, 19 мај 2019
 • Slobodan Jankovic каже Још
  Veliki pozdrav za turisticku... среда, 20 март 2019
 • Suzana stankovic sre... каже Још
  Tu su mi koreni a I rodila sam se tu недеља, 24 фебруар 2019

Временске прилике

 
© 2022. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.