Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

Фудбалски Клуб Јабланица

Фудбалски Клуб Јабланица је основан давне 1926 године, али су припреме за његово оснивање почеле много раније то јест још 1921 године када је донета прва фудбалска лопта на подручју Медвеђа и када су вршене активности за проглашење Медвеђе варошицом. Пошто су се стекли сви законски услови 1922 год. је донет Указ о проглашењем Медвеђе варошицом. У то време Медвеђа је била настањена претежно земљорадничким становиштвом, а касније је Медвеђа постала трговинско и занатско средиште читавог краја.

Јабланица није била само ФК веће је била основно језгро друштвеног окупљања и интересовања нарочито омладине овог малог места и околине.

На дан одигравања фудбалске утакмице, недељом поподне једина отворена улица деловала је интересантно. На њој се окушљало доста младих људи, на којој су се дочекивали најпре фудбалери гостујуче екипа, а са фудбалерима домаће екипе одлазило се скупа на терен где је одигравана утакмица.

Прву екипу тадашњег ФК сачињавали су (занатлије, ковачи, столари, опанчари, обућари, лимари, трговци) и други који су били и окосница тима. Интелектуаца тада чак није ни било а први пут су се појавили после првог светког рата. Услови за рад клуба су били изузетно тешки. Посебно је било тешко при организовању гостовања екипе јер није било новца ни превоза. Играчи су на пут кретали са сопствоном сувом храном. Као превозна средства су се користила запрежна кола са коњском вучом, или је локални превозник сопственим возилом превезао цео фудбалски тим када је требао да гостује.

Снажан подстицај развоју фудбала у Медвеђи дао је отварање Рудника Леце, 1931. године, чије се техничко особље укључује у рад фудбалског клуба.

Почетком тридесетих година стасавају прву горњојабланички школарци. Тек средином и при крају тридесетих година у ФК се укључују студенти, дипломирани високошколарци па чак и један доктор наука. Клуб ће у годинама које следе имати поред спортске значајну друштвену, научну и културну улогу. Ово је период највеће експанзије ФК Јабланица, па је исти у сезони 1936/1937 године освојио прво место лесковачке жупе, испред знатно познатијих клубова из Лесковца, Прокупља и Куршумлије и тако се пласирао у виши ранг такмичења.

Поводом освајања првог места у лесковачкој жупи у новинама је објављен наслов „И сељаци посташе прваци“ што је изазвало негодовање мештана варошице Медвеђа.

Имена играча и функционера ФК у преиоду 1926 до 1941 године:

- Драган Лазаревић
- Миле Лазаревић
- Ђорђе Томић
- Светозар Поповић
- Диса Бабић
- Света Станимировић
- Јосиф Јовић
- Михајло Банковић
- Раде Конатаревић
- Борко Костић
- Милентије Михајловић
- Таир Јакуповић
- Воја Николић
- Борко Банковић
- Дема Јашаревић
- Добросав Поповић
- Ђорђе Тасић
- Војин Беговић и други.

Фудбалери прваци зоне 1936/1937 године били су:

- Поповић Раде,
- Зећир Јакуповић,
- Миливоје Перовић,
- Бора Петровић,
- Мирко Перовић,
- Славко Душкић,
- Димитрије Пешић,
- Душан Ђорђевић,
- Димитрије Пешић,
- Раша Миловановић,
- Милун Михајловић,
- Мемет Ајдиновић.

 

Функцеионери ФК исте такмичарске сезоне били су:

- др Божидар Тасић,
- Душан Јовановић,
- Веселин Симић,
- Арса Јовановић,
- Петар и Радивоје Марковић,
- Алекса Ђекић,
- Бора Станковић.

 

У другом светском рату фудбалери ФК Јабланица показују велику дозу патриотезма. Шесторица фудбалера ФК даје свој живот у борби против окупатора. Тројица играче ће преживети тортуру у логорима а међу преживелим првоборцима нашла су се 4 ратна команданта.

После рата, у Медвеђи фудбал поново почиње да се игра. Међу фудбалерима највише је био шеснаестогодишњака који ће заједно са тројицом преживелих играча почети да стварај нови тим. Из ове категорије израстају и многи врхунски играчи који ће играту у познатим екипама из Ниша, Лесковца и шире.

У периоду између 50-60 године ФК је два пута мењао своје име, најпре се звао ФК Рудар а затим и ФК Флотер, јер је главни финансијер клуба био управо Рудник Леце.

ФК је више пута постизао успехе пласирајући се у виши степен такмичења, успешно се тамо такмичио и као добро органзован клуб остао је до дан данас. И данас уз помоћ локалне самоуправе ФК окупља велики број младих људи које покушавамо да на сваки начин задржимо на овим просторима. Ради се о екипи вишенационалног састава у чијем чланству имамо поред срба, албанце, роме, горанце и других припадника различтих националности. Ту традицију ФК гаји и даље чиме доприноси добросуседским односима људи на овим просторима и доброј безбедносној ситуацији у општини Медвеђа.

ФК, данас броји преко 70 чланова укључујући и тридесетак пионира. Клуб ове године постиже добре резултате такмичећи се у ЈОЛ Лесковац у којој тренутно заузима друго место на табели са заостатком од једног бода, и великим изгледима да се у наредној такмичарској година пласира у виши ранг такмичења.

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Оцените рад ТО Медвеђа
Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Petre Vasilev каже Још
  Hvala vam za ovo sto ste napisali.... петак, 19 јун 2020
 • Velibor Stević каже Још
  Lepi dani mog detinjstva, Tulare (više... четвртак, 02 јануар 2020
 • Dejan Trajković каже Још
  Naručiš batak, on donese dva.... недеља, 19 мај 2019
 • Slobodan Jankovic каже Још
  Veliki pozdrav za turisticku... среда, 20 март 2019
 • Suzana stankovic sre... каже Још
  Tu su mi koreni a I rodila sam se tu недеља, 24 фебруар 2019

Временске прилике

 
© 2022. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.