Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

Завичајни сусрети у Сијаринској бањи

„Земљаче, ако си отишао из завичаја, завршио разне школе и занате, ако си на високом положају у држави, науци, у школи, на универзитету, у фабрици, не заборави да те је подигао и одхранио зној твојих сељака, твој завичај. Ако то заборавиш, изгубио си смисао за памћење, за живот, изгубио си завичај, историју свог народа а то значи изгубио си све“.

Овим речима отворена је прва по реду туристичка манифестација „Завичајни сусрети“. Манифестација је имала за циљ да окупи све оне који живе далеко од свог завичаја, као и јачање веза између дијаспоре и матице са елементима очувања традиције овога краја.

Завичајне сусрете је званично отворио Горан Ивановић, заменик председника општине Медвеђа који је завичајце поздравио и пожелео им угодан боравак и добро расположење. У име завичајаца присутне су поздравили Милић Радуловић, председник завичајног удружења „Горња Јабланица“ из Београда, пуковник Никола Вулетић, члан завичајног удружења као и генерал Јеврем Цокић, а у име српске дијаспоре Стојан Новаковић, председник Српске културне заједнице „Свети Сава“ из Валдања у Италији.

У оквиру културноуметничког дела програма част да се прва представе, имала су деца наших земљака на привременом раду у Италији која су отпевала химну Светом Сави, а одмах затим Катарина Петровић, песмом „Уснила је дубок санак“. Девојке, чланице КУД „ВЕЗ“ из Медвеђе представиле су се сплетом игара из Србије а чланови Удружења гуслара и писаце епске поезије „Горња Јабланица“, Миљан Токовић и Никола Пауновић представили су се традиционалним музичким инструментима овог краја, гуслама и свиралом.

За добро расположење у наставку програма био је задужен народни гуслар и певач српске народне Музике Миломир Миљанић који је и овог пута био на висини задатка и атмосферу на тераси ресторана Снежник у Сијаринској бањи довео до усијања.

У паузи музичког дела програма присутне је поздравио Др Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

„Поштовани медвеђани, драги горњојабланичани добродошли на прве завичајне сусрете. Сви ви који живите ван Медвеђе сте најбољи промотери нашег краја. Жеља нас организатора овог скупа је да ова манифестација постане традиционална. Наша Горња Јабланица је увек давала велике и познате људе: књижевнике, спортисте, лекаре, привреднике, докторе наука, политичаре, академике а свима је заједничко да смо добри људи јер нас је задојила ова наша прелепа Горња Јабланица. Скупови овог типа служе да се ви из дијаспоре и ми који живимо овде у вашој колевци макар једном годишње окупимо, разменимо искуства и нађемо начина да оживимо Медвеђу, а ја, у име Локалне самоуправе вам обећавам да ћемо вам увек бити на располагању. У име локалне самоуправе вас такође позивам да уложите новац у отварање и развој малих и средњих предузећа тако да заједничким снагама оживимо овај наш прелепи крај. Напомињем да Медвеђа не би била оно што јесте да није било вас који сте на привременим раду ван територије Горње јабланице, вас који сте несебично помагали што се тиче хуманитарног рада, разних донација а неки од вас су били на одређеним положајима у држави и помогли да Медвеђа добије одређене инвестиције“.

Председник Арсић је у име организационог одбора манифестације и локалне самоуправе заслужнима доделио захвалнице. Захвалнице су додељене: Завичајном удружењу „Горња Јабланица“ из Београда, за успешну сарадњу, Милисаву Раденковићу, Милораду Радосављевићу и Радулу Ракочевићу за хуманитарну помоћ, адвокату Горану Петронијевићу за посвећеност и помоћ родном крају, Јевгенију Примакову, директору Руске хуманитарне мисије и народу Руске Федерације, Српској културној заједници „Свети Сава“ из Валдања.03

Спонзори манифестације су били: Љубисав Јанковић из Аустралије, Љубиша Симић из Немачке, Јелена и Горан Анђелић из Француске, Миле Радосављевић из Богуновца, Радован Церовић, Миодраг Јанковић, Стојан Новаковић и Савета Драговић из Италије.

И као по старом, добром обичају сви наши гости после разговора са нама изразили су жељу да погледају нову туристичку дестинацију Ћоров водопад. Тако је и Миломир Миљанић изразио жељу да пође тамо и направи коју фотографију за лични, али и за наш фото албум.

Организатори туристичке манифестације „Завичајни сусрети“су Туристичка организација општине Медвеђа и Локална самоуправа Медвеђе.

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Оцените рад ТО Медвеђа
Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Petre Vasilev каже Још
  Hvala vam za ovo sto ste napisali.... петак, 19 јун 2020
 • Velibor Stević каже Још
  Lepi dani mog detinjstva, Tulare (više... четвртак, 02 јануар 2020
 • Dejan Trajković каже Још
  Naručiš batak, on donese dva.... недеља, 19 мај 2019
 • Slobodan Jankovic каже Још
  Veliki pozdrav za turisticku... среда, 20 март 2019
 • Suzana stankovic sre... каже Још
  Tu su mi koreni a I rodila sam se tu недеља, 24 фебруар 2019

Временске прилике

 
© 2022. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.