Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

Медвеђани на косидби на Плавинцу

Представници Туристичке организације општине Медвеђа, заједно са директором Љубишом Ристићем и прошлогодишњим победником косидбе на Маровцу, Радишом Паповићем, гостовали су на деветнаестој косидби на Плавинцу, која је одржана 17. јуна 2019. године у Смедереву.

Са пријављених 200 такмичара, косача, ова манифестација је ове године постала највећа манифестација ове врсте у Европи казао нам је Драган Роган, преседник Удружења косача „Плавинац“
 

На Горанском гају , месту где су горани, 1995 године пошумили четристохиљадити хектар шума у Србији, окупило се ове године посетилаца више него икада. Такмичили су се косачи из пет земаља, Републике српске, Црне Горе, Македоније, Аустрије и Србије. Најстарији пријављени учесник имао је пуних осмдесет, док је најмлађи имао тек седам година.

Надметање у вештини кошења је само један сегмент, како је приликом отварања објаснио Драган Роган, преседник Удружења косача „Плавинац“. Много битније је дружење и очување традиције. Са тим се сложио и Бранко Ружић, министар за државну управу и локалну самоуправу, отварајући ову манифестацију. Он је позвао организаторе и учеснике да у наредним годинама наставе одржавање ове манифестације, како би се традиционалне народне вештине и обичаји сачували од заборава. Министарство за државну управу и локалну самоуправу баш из тог разлога, како је рекао, подржало је ову манифестацију и материјално а наставиће то и наредним годинама.

„Ми смо ту да косу, као средство рада, отргнемо од заборава. Ипак, најважнија је безбедност косача. За све ове године нисмо имали ни најмању повреду такмичара. То само говори о врсним професионалцима и мајсторима свог заната, рекао је Никола Миливојевић.“

Двадесетак метара дугу стазу, највештији су косили за око минут, а осим брзине стручни жири је оцењивао и квалитет откоса и технику.

Победник је и ове године био Славиша Пуповић, из Пљеваља, друго место освојио је Вук Вучковић из Прањана а треће место освојио је Милорад Гатић из Пљеваља. У женској конкуренцији, најбоља је ове године била Слободанка Кошутић из Смедерева.
За све присутне, по традицији домаћин је обезбедио гурманске специјалитете из котлића на отвореном, чорбаст пасуљ, гулаш и рибљу чорбу.03

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Оцените рад ТО Медвеђа
Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Petre Vasilev каже Још
  Hvala vam za ovo sto ste napisali.... петак, 19 јун 2020
 • Velibor Stević каже Још
  Lepi dani mog detinjstva, Tulare (više... четвртак, 02 јануар 2020
 • Dejan Trajković каже Још
  Naručiš batak, on donese dva.... недеља, 19 мај 2019
 • Slobodan Jankovic каже Још
  Veliki pozdrav za turisticku... среда, 20 март 2019
 • Suzana stankovic sre... каже Још
  Tu su mi koreni a I rodila sam se tu недеља, 24 фебруар 2019

Временске прилике

 
© 2022. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.