Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

У Медвеђи одржано такмичење у припремању јела „ПОД САЧ“

Укупно 14 тимова такмичило се на првој туристичко - гастрономској манифестацији "ПОД САЧ", која је одржана у 28. августа 2018. године у Медвеђи, на кеју реке Лепаштице, испред ресторана „КАМЕЛОТ“. Организатор ове манифестације је Туристичка организација општине Медвеђа уз Подршку локалне самоуправе. Уз добро друштво, такмичарски дух и слатко ишчекивање победе, четворосатна припрема јагњетине, јаретине, јунећих репова и телетине под отвореним небом, претворила се у савршено проведено поподне.

Организацијом овог такмичења, организатор је желео да оживи и Великогоспојински сабор који је некад био веома посећен, док је последњих година посета сабору нешто слабија.

„Жеља нам је била да млади људи виде како се некада спремала храна, како се некад уживало и како се знало проводити време без телефона, телевизора и осталог што сада имамо. Велика Госпојина је главни и највећи народни сабор у општини Медвеђа, некада је на овај дан хиљаде људи посећивало овај сабор. Главни догађај је био у цркви, али су и улице и кафане биле препуне људи, нажалост тога данас нема и ово је један покушај да анимирамо људе да се више друже и да покушамо да оживимо некадашње обичаје“

рекао је Љубиша Ристић, директор Туристичке организације општине Медвеђа поводом организације ове манифестације, за коју ће се организатор потрудити да постане традиционална.

Такмичење се одвијало у две категорије: припремање јела од меса под сачем и припремање хлебова, пита и разлевница, такође под сачем. У ревијалном делу, који се није оцењивао, екипе су припремале јела од меса у котлићу, гулаш, пасуљ са ребарцима и сланином. Да напоменемо да су такмичари сами финансирали намирнице и зачине за своје специјалитете.

Почетак такмичења у спремању јела је био тачно у 14. а завршетак у 18 часова, док су такмичари у припремању погача и хлебова стартовали у 16 часова а и они су такмичење завршили истовремено са колегама, како би бројни гости уз дегусатцију јала под сачем имали и топао хлеб. 20Жири је имао веома тежак задатак да од толико добрих јела прогласи најбоље. Сложили су се да су сва јела веома укусна, ипак су донели одлуку да је екипа „Завичајци“ најбоље припремила јагњетину под сачем и тако освојила прво место. Друго место заузела је екипа „Милојковић“ док су трећи били чланови екипе „Леле под сач“ који су припремали јагњетину у вареници. У категорији хлебова и погача под сачем прво место је заузела екипа „ПУПС“, друго место „Петриље 2“ и треће место „Петриље 1“. Најбољима је пехаре и медаље уручио Др Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

Догађају је присуствовао велики број грађана који су могли и да бесплатно дегустирају сва припрељена јела, док се за добро расположење такмичара и грађана на овој, првој манифестацији „Под сач“ побринуо познати певач народне музике Миломир Миљанић, који је врло популаран на простору Горње Јабланице.

Медијски спонзори прве манифестације „ПОД САЧ“ су Радио Медвеђа и Инфо центар југа.

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Оцените рад ТО Медвеђа
Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Petre Vasilev каже Још
  Hvala vam za ovo sto ste napisali.... петак, 19 јун 2020
 • Velibor Stević каже Још
  Lepi dani mog detinjstva, Tulare (više... четвртак, 02 јануар 2020
 • Dejan Trajković каже Још
  Naručiš batak, on donese dva.... недеља, 19 мај 2019
 • Slobodan Jankovic каже Још
  Veliki pozdrav za turisticku... среда, 20 март 2019
 • Suzana stankovic sre... каже Још
  Tu su mi koreni a I rodila sam se tu недеља, 24 фебруар 2019

Временске прилике

 
© 2022. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.