Претрага документације за преузимање
GoogleSiteSearch
Претрага у коментарима
plg_search_sppagebuilder
Претрага у контактима
Претрага у текстовима
Претрага у РСС
Претрага у ознакама
Претрага у догађајима

Православна црква и њени верници у Медвеђи прославили Спасовдан

03Спасовдан или Вазнесење Христово је хришћански празник, који се слави 40-ти дан након Васкрса. Спасовдан увек пада у четвртак шесте недеље после Ускрса и један је од десет празника посвећених Христу. Пошто се Господ кроз четрдесет дана иза свога васкрсења јављао ученицима говорећи им о Царству Божијем и пошто им је заповедио да се не одаљују од Јерусалима него да чекају обећање Светог Духа, Господ је извео своје ученике до Витаније, подигао своје руке, благословио их и узнео се на небо. Тога дана Христос им је рекао:

"Идите по свем свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен".

Да би у томе успели, Христос им је обећао Духа утешитеља и заповедио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли да пренесу Христову веру у свет и тиме људе спасавају у вери - одатле назив Спасовдан.

Српска православна црква и њени верници у Медвеђи данас су прославили Вазнесење Господње, Спасовдан. Прослава се одржавала испред парохијског дома и традиционално, у згради општинске управе. Овогодишњи домаћин славе у општинској управи био је Горан Митић, иначе радник општинске управе. Свету литургију у скупштинској сали је служио протонамесник Далибор Стефановић, који је са овогодишњим домаћином пресекао славски колач. Педесетак упосленика и гостију је по завршеној литургији поздравио председник општине Медвеђа, Др Небојша Арсић, који се у поздравном говору осврнуо на активности општинске управе у протеклој години, а затим присутним гостима, овогодишњем домаћину, као и новом домаћину Радету Савићу пожелео пуно здравља и успеха у раду.

Од 17 часова у ресторану „Камелот“ је културноуметничким програмом започета иницијатива прикупљања новчаних средстава за фрескописање Храма Вазнесења Господњег у Медвеђи. У програму су поред гуслара и фрулаша удружења Горња јабланица, учествовао и Миломир Миљанић. Водитељ програма био је Др. Мирољуб Петровић (Под мач бато). Прикупљено је 48.000 динара и 80 еура, а том приликом су највљене и нове иницијативе за прикупљање новчаних средстава, како би Свети Храм у Медвеђи најзад био осликан иконама.

Pin It

gde se nalazimo

kako doci

sobe logo

javna dokumentacija

oglasi obavestenja

literatura

Календар активности

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Пријавите се за пријем обавештења на е-маил

Оцените рад ТО Медвеђа
Бројач посета
Посетилаца

Последњи коментари

 • Petre Vasilev каже Још
  Hvala vam za ovo sto ste napisali.... петак, 19 јун 2020
 • Velibor Stević каже Још
  Lepi dani mog detinjstva, Tulare (više... четвртак, 02 јануар 2020
 • Dejan Trajković каже Још
  Naručiš batak, on donese dva.... недеља, 19 мај 2019
 • Slobodan Jankovic каже Још
  Veliki pozdrav za turisticku... среда, 20 март 2019
 • Suzana stankovic sre... каже Још
  Tu su mi koreni a I rodila sam se tu недеља, 24 фебруар 2019

Временске прилике

 
© 2022. Туристичка организације општине Медвеђа. Сва права задржана. Израда сајта и администрација: Ненад Михајловић.

Please publish modules in offcanvas position.