У Медвеђи одржана пета сачијада, Под Сач 2023.

pod sac 2023

Југ Србије је надалеко познат као поднебље где се спрема гурманска храна и обилује туристичко-гастрономским манифестацијама. Поред надалоко чувене лесковачке роштиљијаде, последњих 5. година, у Медвеђи се традиционално одржава сачијада под називом „ПОД САЧ“. Манифестација има за циљ промоцију гастрономских специјалитета нашег краја. Уједно се време одржавања манифестације поклапа и са Великогоспојинским сабором, па се надамо да ћемо допринети оживљавању овог сабора који је последњих година неправедно запостављен.

За кратко време, учешћем екипа које долазе ван територије општине Медвеђа, манифестација је попримила регионални, чак и републички карактер. Ове године у припремању јела и хлебова испод сача је учествовало преко 20 екипа, које су показале завидан успех у својим дисциплинама. За време трајања припремања специјалитета, које је почело у 14. часова, организатор манифестације, Туристичка организација општине Медвеђа, се потрудио да обезбеди богат културно забавни и спортски програм. После свечаног отварања, присутни су имали прилику да виде наступе: Лесковачких мажореткиња, КУД Разиграно коло-Вез из Медвеђе и денс студија „Illusion“ из Врања. За најмлађе је организован спортски део, Трка с препонама и по први пут ове године, такмичење у Корнхол-у.

После спортског дела, док су мајстори довршавали своја јела, кренула су такмичења у брзом испијању пива и брзом једењу кобасица након којих је одржана аукцијска изложба ликовних радова ученика Основне школе „ГОРЊА ЈАБЛАНИЦА“ из Медвеђе, на којој су прикупљена новчана средства у износу од 33.650 динара. Прикупљен новац је додељен самохраном родитељу Милану Богдановићу. У наставку програма, присутне грађане и госте забављао трубачки оркестар „МЕСЕЧИНА“.

После завршетка такмичења, стручни жири у саставу: Миле Мицковић, Љубиша Јанковић и Славко Трајковић су приступили дегустацији и оцењивању припремљених специјалитета.

По њиховом мишљењу најбољи сач је припремила екипа „ТРОПСКИ САЧ“, друго место је заузела екипа „СРЛЕ“ а треће екипа „ОТПИСАНИ“.

У припремању погаче испод црепуље прво место је заузела екипа „Штрумфови“, друго место екипа „ СРЛЕ“ а треће место је освојила екипа „ Марија Магдалена“.

У спортском делу манифестације постигнути су следећи резултати:

Такмичење у трци са препрекама за децу до 8 година:
Прво место заузео је Гаврило Павловић, друго место Павле Минић а треће Миона Костић.

Такмичење у трци са препрекама за децу од 8 до 12 година, прво место је освојила Наталија Стојановић, друго место Димитрије Радојковић, а треће место освојио је Душан Стојановић.

На такмичењу у Корнхол-у за децу од 4 до 8 година:
Прво место заузео је Гаврило Павловић, друго место Павле Минић а треће Наталија Влаховић.

У такмичењу у Корнхол-у за децу од 8 до 12 година:
Прва је била Милица Поповић, друго место је заузео Душан Стојановић, а треће Димитрије Радојковић.

У такмичење у Корнхол-у за сениоре:
Прво место заузео је Раде Додеровић, друго Мирослав Павловић, а треће место освојио је Стефан Ракић.

У брзом испијању пива, победник је био Милан Перовић, други је био Миодраг Брновић, а трећи Милан Павловић.

У дисциплини Брзо једење кобасица најбољи је био Горан Ђокић, друго место припало је Андрији Крстићу а треће место, Данилу Радојевићу.

Спонзори овогодишње манифестације „ПОД САЧ“ били су:
Продавница здраве хране „СЕДНА 2022“
Кафе бар „ТРОПИКАНА“
„ŠARAC WOOD“
Ресторан „КАМЕЛОТ“.

 

"

Где се налазимо

Предстојеће манифестације

29
Дец
Туристичка организација оптине Медвеђа
Манифестација "Вече усмене традиције Медвеђе"има за циљ очување културне

16
Апр
Медвеђа
„Васкрсење нас учи да живот никада не престаје и љубав никада не умире. Васкрсење даје животу смисао, правац и

11
Мај
Туристичка организација оптине Медвеђа
Такмичење певача аматера "Први глас Медвеђе" одражава се у сали Дома културе у Медвеђи. Организатор ове

Пријавите се за билтен

Бројач посета

Данас: 3
Јуче: 28
Ове седмице: 121
Овог месеца: 603
This Year: 1,153
00028131
Serbia 81.57% Serbia
United States of America 6.65% United States of America

Укупно:

50

Земаља

sitemap