АРХИВИРАНЕ ВЕСТИ

У Сијаринској бањи за Часни крст пливало 14 момака

01Српска православна црква је јуче прославила Богојављење - "објављивање Богочовека" и "увођење Христа у месијанску мисију". Богојављењем се обележава то што је, по верском учењу, Јован Крститељ, пошто је крстио Исуса Христа, видео како се "небо отвара" и на Исуса "слеће Свети дух" у "облику голуба". Богојављење се обележава широм Србије традиционалним пливањем за богојављенски крст.

У Јабланичком округу се пливало у три општине: Власотинце, Грделица и Медвеђa. Медвеђани, су се за Часни крст надметали на базену у склопу комплекса “Гејзер” у Сијаринској Бањи.

После Богојављењске литургије, коју је служио парох Сијаринско бањски јереј Драган Илић, такмичари су били спремни за старт. За Часни крст је пливало 14 момака: Марко Савић, Синиша Поповић, Војислав Радојевић, Рајко Марковић, Милош Ивановић, Никола Зарубица, Милош Милаковић, Драган Илић, Милан Васић, Дејан Перишић, Ђорђе Димић, Милош Додеровић, Милан Ковинић и Давор Чоловић.

Најбржи је био 32-годишњи Милош Додеровић који је до “награде” стигао за 20 секунди. Друго место освојио је Милан Ковинић а треће Давор Чоловић.

После пливања, за учеснике и окупљених око 150 мештана Сијаринске бање, Медвеђе и околине, приређена је скромна закуска уз врућу ракију и кувано вино. Награде за прва три места и захвалнице за учешће на Богојављенском пливању за часни крст, доделили су директор СБР „Гејзер“ прим. Др Зоран Раденковић и парох Сијаринско-бањски, јереј Драган Илић.01

Организатори овогодишњег пливања за Часни крст били су Црквена Општина Сијаринска Бања и СБР Гејзер Сијарниска Бања у сарадњи са Туристичком Организацијом Општине Медвеђа, под покривитељством Општине Медвеђа.

"

Где се налазимо

Предстојеће манифестације

29
Дец
Туристичка организација оптине Медвеђа
Манифестација "Вече усмене традиције Медвеђе"има за циљ очување културне

16
Апр
Медвеђа
„Васкрсење нас учи да живот никада не престаје и љубав никада не умире. Васкрсење даје животу смисао, правац и

11
Мај
Туристичка организација оптине Медвеђа
Такмичење певача аматера "Први глас Медвеђе" одражава се у сали Дома културе у Медвеђи. Организатор ове

Пријавите се за билтен

Бројач посета

Данас: 1
Јуче: 29
Ове седмице: 91
Овог месеца: 573
This Year: 1,123
00028101
Serbia 81.54% Serbia
United States of America 6.67% United States of America

Укупно:

50

Земаља

sitemap